Pierpaolo Pecorari Rosalba

Het wijnhuis Pierpaolo Pecorari komt uit de Friuli en heeft een duidelijke visie en missie. Ze willen eerlijke en pure wijnen maken die het terroir van Fruili het beste weerspiegelen.

De bodem in Noordoost Italië is relatief arm en rotsachtig en levert daardoor weinig maar wel zeer smaakvolle druiven op. De vergisting vindt plaats op roestvrijstalen vaten. Vervolgens wordt de wijn 7 maanden op zijn eigen gist bewaard. De droesem wordt wekelijks omgeroerd (battonage) en dit geeft extra smaak aan de wijn. De belangrijkste ingrediënten die Pierpaolo Pecorari inspireren zijn: frisheid, mineraliteit, complexiteit.Een bijzondere rosé die ook nog prima 2 tot 4 jaar bewaard kan worden. Deze rosato is gemaakt van 50% refosco en 50% pinot noir.

De Refosco druif is een inheemse druiven soort die alleen uit dit gebied komt en heet de volledige naam Refosco dal Penduncolo Rosso deze druif heeft vier verschillende varianten. De Refosco Nostrano, Refosco d’Istria, Refosco del Terrano en de Refosco dal Peduncolo Rosso.

In de Friuli heeft eind jaren zestig een technologische revolutie afgespeeld waarna in een klap alle producenten frisse wijnen gingen produceren door de introductie van temperatuur gecontroleerde gisting in rvs tanks. Ze waren al vooruitstrevend met het lageren van witte wijnen op hout. De Friuli-Venezia Giulia heeft om en nabij 18.704 hectare wijngaarden en heeft 2 DOCG en 9 DOC’s appelaties.

De bodem en het klimaat zijn uitermate geschikt voor de productie van witte wijnen van internationale (Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon) en inheemse druivenvariëteiten (Ribolla Gialla, Malvasia Istriana,Tocai Friulano en Picolit). Desalniettemin worden er in de regio ook vele goede rode wijnen gemaakt van de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, de Merlot, de Refosco en de Schioppettino. Een boeiend gebied met veel bijzondere en smaakvolle wijnen dus.

→ Bekijk alle wijnen van wijnhuis Pierpaolo Pecorari

Geen reactie's

Geef een reactie