De oude Grieken noemden Italië al “Herkomst BenamingenOinotria” dat wijnland betekent. De Italiaanse wijnbouw komt voort uit het meenemen van Griekse druivenrassen door de Etrusken. De verdere verspreiding over Europa heeft vanuit Italië plaatsgevonden. Als vervanging van drinkwater of als noodzakelijke inspiratiebron voor religie. Met de Romeinen en later het katholieke geloof zijn er over het gehele Europese continent druivensoorten aangeplant. Er worden nog steeds methoden uit die tijd gebruikt.

In Italië worden van noord tot zuid druiven verbouwd en de diversiteit is enorm. De Italiaanse bodems zijn ideaal voor wijnbouw en er is veel variatie in klimaten en microklimaten. Noord-Italië heeft bijvoorbeeld een stabiel landklimaat, Midden-Italië een warm Middellands Zeeklimaat en Zuid-Italië een subtropisch klimaat. De bergen, diverse zeeën en de vele meren en rivieren leveren allemaal hun positieve aandeel.

Italië heeft ruim 400 officieel geregistreerde inheemse druivenrassen. Deze druivenrassen hebben een lange geschiedenis en elke regio heeft z’n eigen kenmerkende wijnen. Italië is één van de grootste wijn producerende land ter wereld met een totale productie van ongeveer 50 miljoen hectoliter wijn per jaar. 20% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt is afkomstig uit Italië. 30% van alle Europese wijnen komt uit dit land en 8% van de wijnen die in Nederland gedronken wordt is Italiaans.

Italiaanse Herkomstbenaming

Wijnstreek

Wijnhuizen

Naar de winkel