Wat zijn orange wines?

Wat is Orange Wine?

Voor sommigen is het wellicht nog volledig onbekend, een ander heeft er wel eens van gehoord en misschien zelfs al van genoten. De zogeheten Orange Wines. De naam laat weinig meer aan de verbeelding over ten aanzien van de kleur. Maar hoe wordt een Orange Wine oranje? En hoe smaakt dat dan?

Witte druiven worden gebruikt voor Orange WinesHoe wordt een Orange Wijn gemaakt?

De aparte, amberachtige kleur van Orange Wines laat zich simpel verklaren. En nee, niet door het gebruik van een magische oranje druif. De Orange Wines danken hun oranje kleur aan de schil van de witte druif. Anders dan bij een gewone witte wijn, waarbij het vruchtvlees na het persen direct wordt gescheiden van de druivenschil, wordt bij Orange Wines juist de schil meegenomen in het fermentatieproces.  De schillen geven kleurstoffen af, waardoor de wijn donkergeel tot oranje kleurt. Een wijn die langer op zijn schillen heeft gelegen, is stabieler en kan beter bewaard worden. Een ander kenmerk van een orange wine zijn de tannines, die je in een normale witte wijn niet proeft.

We zien hier een overeenkomst met het productieproces van rode wijn, hierbij fermenteren de druivenschillen ook mee. Omdat in de schillen van witte druiven pigment, fenol en tannines zitten is het resultaat van deze persing een mooie oranje, licht-goude smaakvolle wijn en dus geen egaal witgekleurde wijn. De wijnen hebben een langere levensduur, zijn steviger en gastronomisch breed inzetbaar. Je drinkt ze gekoeld en door de tannines kun je ze zelfs combineren met vlees gerechten.

Wat is orange wine?Hoe smaakt een Orange Wine? 

De Orange Wine kan best verschillen in smaak, afhankelijk van de druivensoort en het wijnhuis. Orange Wines hebben een uitgesproken smaak hebben die heel anders is dan die van ‘gewone’ witte wijn. Kruidigheid en complexiteit met hints van citrusvruchten en tropisch fruit voeren de boventoon in het smaakpalet. Wie op zoek is naar een avontuurlijk uitstapje zal met de Orange Wine zeker slagen.

Orange Wine van Il Carpino

Orange Wine kopenIl Carpino is een wijnhuis gevestigd in San Floriano del Collio. Dit is een dorp dat op het grensgebied van Italië en Slovenië. Alhoewel het een relatief kleinschalig wijnhuis is, bezit de familie die dit wijnhuis bestuurt wel 17 hectare wijngaard in Fruili. Het fundament voor de filosofie van Il Carpino is gebaseerd op respect voor de natuur en voor het karakter van het landschap. Deze elementen zijn onderling afhankelijk en hierdoor werkt men uitsluitend biologisch. De bodem bestaat uit klei en “ponca“, een klei-rijke mergel afgewisseld met kalkzandsteen; samen geven ze een levendige, minerale karakter van de wijnen. In Nederland zijn deze uitzonderlijke biologische wijnen sinds 1997 exclusief via Solo Vino verkrijgbaar. Zie hieronder het gehele aanbod van Il Carpino Orange Wines. Bestellingen vanaf €75,- worden kosteloos bij u thuisbezorgt!

→ Bekijk alle wijnen van wijnhuis Il Carpino

 

 

  • Uitverkocht
Geen reactie's

Geef een reactie