Uw overzicht
Winkelmand

Orange Wine

Orange wines worden op zeer beperkte schaal geproduceerd, de bekendste komen uit het grensgebied van Slovenië en Italië. Orange wines zijn wijnen van druiven met witte of zeer licht gekleurde schillen die een andere behandeling hebben ondergaan dan ‘gewone’ witte druiven.

Normaal gesproken worden het sap en de schillen van witte druiven vrij kort na het persen van elkaar gescheiden, zodat na klaring een heldere, niet al te donker gekleurde vloeistof overblijft.
Bij een ‘Orange Wine’ vergisten de schillen mee in de most. De schillen geven kleurstoffen af, waardoor de wijn donker geel tot oranje kleurt. Een wijn die langer op zijn schillen heeft gelegen, is stabieler en kan beter bewaard worden. Een ander kenmerk van een orange wine zijn de tannines, die je in een normale witte wijn niet proeft.

Orange Wine

Bij ‘Orange Wine’ gaat het dus om de manier van wijn maken. Vaak wordt er biologisch of bio-dynamisch gewerkt.
De wijnmaker wil meer secundaire aroma’s uit de druiven te halen. In plaats van alleen de primaire fruit-aroma’s uit het druivensap. Die secundaire aroma’s krijg je uit de schil van de witte druiven. De fenolen en tannine uit de schillen en stengels zorgen voor meer complexiteit en structuur in de wijn. De tannine uit de schillen beschermen de wijn tegen oxidatie na de vergisting.

Oranje wijnen doorlopen dus hetzelfde proces als het maken van rode wijn, maar dan met witte druiven. De wijnen hebben hierdoor een langere levensduur dan normale witte wijnen. Ze zijn steviger en gastronomisch breed inzetbaar. Je drinkt ze gekoeld maar door de tannines kun je ze zelfs combineren met vlees gerechten.

In Nederland zijn de uitzonderlijke en biologische wijnen van het wijnhuis Il Carpino uit Friuli sinds 1997 exclusief via Solo Vino verkrijgbaar. De Carpino lijn bestaat uit een gelimiteerde productie Oranje Wijnen verkregen uit geselecteerde wijngaarden.