Villa Mattarana

Italiaanse wijn van wijnhuis Villa Mattarana

Lees meer over de regio Veneto

Het eerste beschreven document van Villa Mattarana in Veneto dateert uit 1255, wanneer het eigendom overgaat van de familie Visconti naar het Benedictijner klooster van San Michele. De naam is afgeleid van een abdij uit de dertiende eeuw: “Mater Anna“. Het huidige gebouw dateert uit 1400, terwijl de fresco’s op de binnenmuren en de adellijke kapel dateren uit de 16e eeuw (de school van Paolo Caliari, bekend als de “Veronese”). In dit gebied vlak buiten Verona wordt al vele eeuwen wijn gemaakt.

Villa Mattarana maakt traditionele wijnen volgens de “methode appassimento” van de lokale, inheemse druivensoorten; Corvina, Rondinella en Molinara. Deze methode is per ongeluk ontdekt bij het maken een zoete Recioto wijn. Er werd een fout gemaakt waardoor de wijn opnieuw ging vergisten en er een droge en zeer geconcentreerde versie ontstond: De geboorte van Amarone! Na de oogst worden de druiven in speciale ruimtes gedroogdVilla Matarana 3, hierdoor bevatten de druiven een relatief hoge concentratie aan suiker. Na de persing en vergisting rijpt de wijn eerst op eikenhouten vaten en vervolgens op fles.

De Ripasso wordt ook wel “kleine Amarone” genoemd, hierbij verblijft het druivensap tijdens de 2e vergisting tussen de gedroogde druivenschillen van de Amarone wijn om extra concentratie en kracht te geven.

ENKELE SMAAKVOLLE WIJNEN VAN WIJNHUIS VILLA MATTARANA
Bekijk alle wijnen van wijnhuis Villa Mattarana