Skip to main content

Pierpaolo Pecorari Ros'Alba

  terug naar overzicht
26 April 2018

Producent Pierpaolo Pecorari in Friuli – de berg- en heuvelachtige streek in het uiterste noordoosten van Italië – maakt bijzonder zuivere, frisse, pure, mineralige wijnen die het Friulaanse terroir optimaal weerspiegelen. De weergaloos fijne rosé van Pierpaolo en zoon Alessandro, de Ros’Alba, is een van de toppers in het assortiment. Zeker in dit jaargetijde; voorjaar en zomer… 

Eerst even wat meer info over de wijnregio Friuli en het wijnhuis Pierpaolo Pecorari:


Over de regio Friuli-Venezia Giulia (Friuli) 

Volgens kenners komen uit de noordoostelijke regio Friuli-Venezia Giulia (kortweg: Friuli) de beste witte wijnen van Italië. Ze zijn over het algemeen fris, mineralig, fijntjes en zeer vakkundig gemaakt. Dit heeft mede te maken met het feit dat de regio relatief klein en onbekend is vergeleken met de bekende buurregio Veneto en de wijnboeren in Friuli niet wegkomen met de productie van wijn die niet aan de hoogste kwaliteitsmaatstaven voldoet… 

In Friuli heeft zich eind jaren 60 – net als in de Veneto – een technologische revolutie afgespeeld door de introductie van temperatuurgecontroleerde vergisting in RVS tanks. De meeste producenten kozen ervoor om een frissere, zuiverder stijl wijnen te gaan produceren die perfect past bij klimaat, bodem en druivenrassen van deze regio. De Friulanen waren al vooruitstrevend met het lageren van witte wijnen op eikenhout. Friuli-Venezia Giulia heeft ruim 27.000 hectare wijngaarden en 4 DOCG en 12 DOC’s appellaties.

Het gunstige klimaat en de bodems van Friuli zijn uitermate geschikt voor de productie van witte wijnen, zowel van internationale (Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon) als de unieke inheemse druivenrassen (Ribolla Gialla, Malvasia Istriana, Tocai Friulano en Picolit). Maar liefst 76% van de wijnproductie betreft witte wijn. Desalniettemin worden er in de regio ook vele goede rode wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, Merlot en de lokale Refosco en Schioppettino. Een boeiend gebied met veel bijzondere en smaakvolle wijnen dus. 

Over het wijnhuis Pierpaolo Pecorari

Volgens kenners komen uit de noordoostelijke regio Friuli-Venezia Giulia (kortweg: Friuli) de beste witte wijnen van Italië. Ze zijn over het algemeen fris, mineralig, fijntjes en zeer vakkundig gemaakt. Producent Pierpaolo Pecorari – gevestigd op slechts 5 kilometer van de grens met Slovenië, niet ver van onze andere topproducent Il Carpino – voldoet helemaal aan dit profiel. Zelfs de instapwijnen bieden voor een schappelijke prijs ook al die hoge kwaliteit. Maar sla de houtgelagerde Riserva’s zeker niet over! Wijnhuis Pierpaolo Pecorari heeft een duidelijke visie en missie: eerlijke en pure wijnen maken die het terroir van Friuli het beste weerspiegelen. 

Het landgoed ligt in de Isonzo DOC, in de subzone Rive Alte. De bodem rond de rivier Isonzo is licht en kiezelig, met een mix van rotsachtige stenen en zand. Deze relatief arme bodem levert weinig maar daardoor extra smaakvolle, geconcentreerde druiven op. Door de frisse berglucht behouden de druiven bovendien hun mooie zuren. Al vele generaties leeft de familie Pecorari op dit land, eerst als boeren, vanaf de 18e eeuw ook als wijnmakers. In de jaren 1970 nam Pierpaolo het roer binnen het familiebedrijf over en werd wijnbouw de hoofdactiviteit. Tegenwoordig wordt het bedrijf mede geleid door zoon Alessandro

De diepe band die de Pecorari’s hebben met hun land wordt vertaald in onderscheidende, terroirgedreven wijnen. Wijnmaken is de passie van de familie Pecorari en daarbij zijn frisheid, mineraliteit, complexiteit en elegantie de steekwoorden. 

Sinds 1997 zijn de wijnen van Pierpaolo Pecorari in Nederland exclusief verkrijgbaar via Solo Vino.

Bekijk alle wijnen van Pierpaolo Pecorari

Over de Ros’Alba Rosato

Pierpaolo Pecorari’s Ros’Alba is absoluut een van de fijnste rosés van Italië! Licht (zalm)roze van kleur, fijntjes, elegant en schoon van smaak. De kalkrijke kiezelbodem van de wijngaard en vinificatie op RVS dragen bij aan de frisheid en fijne, fruitige aromatiek van deze ‘rosato’, gemaakt van de blauwe druivenrassen refosco en pinot noir. De vergisting vindt bij lage temperatuur plaats op roestvrijstalen tanks. Vervolgens rust de wijn nog 7 maanden op de eigen gisten voor extra complexiteit, finesse en rondeur. Hij heeft subtiele aroma’s van kersen, aardbeien, fruitbloesem en lavendel en is mooi droog, fris en zuiver. Een klasse rosé, die altijd een schot in de roos is. Ruim 4 sterren op Vivino… wees er snel bij! 


  terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Als eerste alles weten over onze aanbiedingen en events