Skip to main content

Toscane

 
  terug naar overzicht

Toscane is de bekendste wijnregio van Italië en ligt in het midden van land. Het is de regio waar de Italiaanse renaissance in de 14e eeuw begon en in 15e en 16e eeuw tot grote hoogte steeg. Er ontstond een literaire traditie met schrijvers als Dante Alighieri, Boccaccio en Machiavelli. Hierdoor kreeg het moderne Italiaans een nieuwe status en vorm. Onder leiding van de familie De Medici maakte het toenmalige Groothertogdom een echte bloeitijd door. Het unieke artistieke erfgoed bestaat uit literatuur, architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst.

Maar Toscane beheerst nog een andere kunst als geen ander: de kunst van het wijnmaken. Want wie Toscane zegt, denkt aan wijn. En dan vooral aan de Chianti die al decennia lang wordt geëxporteerd. In eerste instantie in grote hoeveelheden in de bekende mandfles, de 'fiasco'. In de jaren 70 vond er een zogeheten 'moderne renaissance' op wijngebied plaats. Een drastische verlaging van de productie en het gebruik van moderne technieken in de wijngaard en de kelders leidde uiteindelijk tot 11 DOCG-classificaties en 41 DOC’s. Toscane heeft ongeveer 63.000 ha aan wijngaarden met een productie van 2,7 miljoen hl.

Het is een regio met een grote diversiteit aan wijnen, bodemtypen en microklimaten. Historisch gezien is centraal Toscane bekend door de sangiovese druif, zoals in de wijnen van Chianti en Montalcino (Brunello). Het kustgebied, de Costa Maremma speelt tegenwoordig ook een belangrijke rol.

Wijnhuizen uit deze regio

  terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Als eerste alles weten over onze aanbiedingen en events