Druiventeelt en wijnconsumptie hebben oude en diepe wortels langs de kust van de Adriatische Zee en de Abruzzen. In de Romeinse tijd werd hier de wijnbouw ontwikkeld en verbeterd. In de omgeving van Tollo zijn resten gevonden die getuigen van het vroegere bestaan van oude Romeinse 'Villae Rusticae', de eerste voorbeelden van grote georganiseerde agrarische bedrijven waarbinnen de wijngaarden de voornaamste rol speelden.
In 1960 werd Cantina Tollo opgericht, dankzij het initiatief van een kleine groep enthousiaste wijnboeren, gemotiveerd door de wens om een oude traditie voort te zetten met aandacht voor innovatie en kwaliteit. Momenteel zijn er 840 coöperatieleden met in totaal 3100 hectare aan wijngaarden. De wijnen uit de Abruzzen beleven een hausse, dankzij de steeds hogere kwaliteit en een groot project dat gewijd is aan het kwalitatief bevorderen van de regio en de inheemse druivensoorten. Cantina Tollo speelt een belangrijke rol in deze positieve ontwikkeling. Het 'Vigneto Avanzato' ('progressieve wijngaard') project werd ontwikkeld; hierbij worden de leden per hectare i.p.v. per hoeveelheid druiven betaald. De focus ligt op de kwaliteit en niet op de kwantiteit, waardoor de werkwijze in de wijngaard flink is veranderd. Cantina Tollo is onomstotelijk de beste coöperatie van de Abruzzen en produceert vriendelijk geprijsde wijnen van hoge kwaliteit.
Cantina Tollo is tevens een van de belangrijkste Italiaanse producenten van biologische wijn. Het bedrijf heeft al sinds 1990 zijn beleid hierop gericht, toen de eerste richtlijnen van de EU bekend werden gemaakt. In 1997 was het bedrijf de eerste in de Abruzzen, en een van de eerste in Italië, die het Europese kwaliteitscertificaat ontving. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol; geluidsreductie, emissiereductie en waterzuivering lopen hier ver voor op de wettelijke vereisten.
Passie, inzet en toewijding zijn gedeelde waarden voor alle leden van Cantina Tollo. Sinds 1990 importeert Solo Vino de wijnen van deze bijzondere coöperatie exclusief in Nederland.