Il Carpino in Friuli is gevestigd in San Floriano del Collio, een dorp op de grens met buurland Slovenië. Dit bijzondere wijnhuis is niet te verwarren met de conventionele wijnproducent Il Carpino in het midden van Italië! Il Carpino in Friuli is een
uniek, biologisch werkend wijnhuis dat bekend staat om zijn
orange wines. Men werkt er veel met lokale Friulaanse rassen zoals friulano, ribolla gialla en malvasia. Het kleine familiebedrijf bezit 17 hectare wijngaard. In 1970 stopt
Silvio Sosol met zijn werk als groentehandelaar om zich te wijden aan de landbouw. Hij kocht een paar hectare grond en begon druiven te telen. Sinds 1987 worden er wijnen onder eigen label geproduceerd. De familie is erg trots op het feit dat ze elke fase van het wijnmaken kunnen beheersen. Zij beschouwen zichzelf als
vertegenwoordigers en bewaarders van het terroir van Friuli, werken
biologisch en nemen deze taak en verantwoordelijkheid zeer serieus.
Elke wijn is het laatste stukje van een puzzel, de laatste stap van een proces dat begint in de wijngaard en eindigt in de fles. Iedere wijn moet een zo goed mogelijke expressie van zijn terroir zijn en over het herkomstgebied vertellen. De Il Carpino filosofie is gebaseerd op respect voor de natuur en het karakter van het landschap. Deze elementen zijn onderling afhankelijk en hierom werkt men biologisch. De bodem bestaat uit klei en 'ponca', kalkrijke mergel afgewisseld met zandsteen. Deze bodemsamenstelling draagt bij aan het levendige, mineralige karakter van de wijnen. Het aantal wijnstokken per hectare is zeer beperkt om een maximale kwaliteit en concentratie van de wijnen te verkrijgen.
De Il Carpino lijn bestaat uit een gelimiteerde productie wijnen verkregen uit geselecteerde wijngaarden. De rijping van rode en witte wijnen vindt uitsluitend plaats op Frans en Slavonisch eikenhout en levert wijnen met veel bewaarpotentieel. De 'Vigna Runc' lijn bestaat volledig uit frisse en fruitige wijnen die vergist worden op roestvrijstalen tanks.
Il Carpino staat bekend om zijn '
orange wine'. Steeds vaker werkt men op Il Carpino voor de witte wijnen met lange schilwekingen, om een wijn met extra complexe aroma’s en structuur te verkrijgen. Deze ‘
orange’ wijnen – zo genoemd vanwege de amberkleur die ze krijgen door het lange schilcontact – kunnen vanwege hun complexiteit en tanninestructuur zelfs vleesgerechten begeleiden. Bovendien hebben ze een lang
bewaarpotentieel. Probeer het zelf eens!
In Nederland zijn deze uitzonderlijke biologische wijnen sinds 1997 exclusief via Solo Vino verkrijgbaar.
Orange Wine