Skip to main content

Sardinië

 
  terug naar overzicht

Het eiland Sardinië ligt ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van Italië, en ten noorden van Tunesië. Met 24.090 km² is het na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland wordt omringd door een groot aantal kleine rotsige eilandjes, soms bewoond, soms in gebruik door veeboeren. Niet vis maar schapen zijn hier altijd een belangrijke bron van inkomsten geweest. Over het hele eiland zijn er veel kuddes die de bevolking voorzien van kaas, vlees, wol en huiden.

Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. De zomers zijn zeer warm en de winters zijn doorgaans mild, Daarnaast staat het eiland altijd onder invloed van de wind. De mistral (maestrale zoals Italianen zeggen) of sirocco is een zuidelijke wind, die hete en droge lucht uit de Sahara naar het noorden voert.

Het is een eiland met een ideale geografische positie voor de handel waar veel verschillende volkeren hebben geleefd. De Feniciërs en de Carthagers (500 v. Chr.), en vervolgens de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen en in de 11e eeuw de Saracenen. Mede hierdoor is het eiland een smeltkroes van volkeren en culturen.

Tegenwoordig is de druiventeelt de belangrijkste vorm van landbouw op Sardinië. Nog geen 20 jaar geleden lag de wijnproductie veel hoger dan nu. De huidige wijnbouw is kleinschaliger en men maakt aanzienlijk meer kwaliteitswijnen. Tegenwoordig zijn er 30.000 hectare wijngaarden en wordt er 500.000 hl wijn geproduceerd. Ongeveer 25% hiervan is DOC-geclassificeerd. Sardinië kent vele inheemse druivenrassen zoals de vermentino, cannonau en monica. De authentieke, originele wijnen zijn tegenwoordig vol, elegant en gebalanceerd.

Wijnhuizen uit deze regio

  terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Als eerste alles weten over onze aanbiedingen en events