Wijnhuis Plani Arche ligt in de Martani heuvels bij het stadje Montefalco in Umbrië. Sinds twee generaties worden hier uitzonderlijke wijnen gemaakt van inheemse druivenrassen zoals sagrantino, grechetto, trebbiano spoletino en vernaccia di cannara.
Er wordt volledig biologisch en biodynamisch gewerkt. In de biologisch-dynamische landbouw staan bodemvruchtbaarheid en natuurlijke versterking van de plant en diens groei centraal. Het landbouwbedrijf wordt daarbij zelf ook als een als organisme beschouwd; alles wat binnen het bedrijf gebruikt wordt dient van organische of natuurlijke aard te zijn, niet synthetisch. Kortom: het draait om het verbouwen van goede, gezonde en natuurlijke producten met respect voor plant, dier, mens en milieu. Dit agrarische model werd begin vorige eeuw ontwikkeld door de filosoof Rudolf Steiner.
Roberto en Elena van het familiebedrijf Plani Arche zijn altijd op zoek naar eenvoudigere, efficiëntere en duurzame manieren om hun wijngaarden te bewerken. Er worden geen tractoren maar werkpaarden ingezet voor het omploegen van de grond, en andere planten en gewassen zoals peulvruchten zorgen voor biodiversiteit. De ganzen eten het 'ongedierte' en het 'onkruid'. Ware wijn wordt in de wijngaard gemaakt; bij Plani Arche zie én proef je in de zeer bijzondere en pure wijnen letterlijk hoe dit werkt.