Skip to main content

Abruzzen

 
  terug naar overzicht

De Abruzzen is een regio in zuidelijk centraal Italië. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium: “Land van de zwijnen”. In het noorden grenst de regio aan de Marken in het noordwesten en westen aan Lazio, in het zuidoosten aan Molise en in het oosten aan de Adriatische zee.

Op eenzame hoogte torent de berg Gran Sasso boven de rest van de Apennijnen. Dit bepaalt voor een belangrijk deel de klimatologische omstandigheden in dit gebied. In het binnenland overheerst een duidelijk continentaal klimaat, gekenmerkt door warme zomers, koude winters met een groot verschil in dag- en nachttemperaturen. Aan de kust worden deze temperatuurschommelingen getemperd door de aanwezigheid van de zee. Ideale omstandigheden voor de vele wijngaarden die hier liggen.

In vergelijking met andere regio’s heeft Abruzzo minder druiven variëteiten. Op een oppervlak van 36.000 hectare worden 500 miljoen kilo druiven verbouwd voor de productie van 350 miljoen liter wijn. Bijna een kwart daarvan behoort tot de DOC en DOCG wijnen. De meeste witte wijn is afkomstig van de Trebbiano druif. Het overgrote deel van de rode wijnproductie is afkomstig van de druif waaraan de Abruzzen haar bekendheid dankt: de Montepulciano. Deze druif heeft veel potentieel en brengt zeer karakteristieke wijnen voort, die steeds meer lof oogsten van wijncritici.

Wijnhuizen uit deze regio

  terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Als eerste alles weten over onze aanbiedingen en events