De geschiedenis van de Bepi Tosolini-distilleerderij begon in 1943 toen Bepi Tosolini uit Friuli, een gepassioneerd kenner van de streek en haar tradities, besloot om een ander soort Grappa te maken. In die tijd was grappa een eenvoudig distillaat, maar Bepi wilde een verfijnde grappa distilleren. In 1950 bouwde hij een nieuwe distilleerderij in Udine en één van de grootste grappakelders in Italië. Zorgvuldig geselecteerde ingrediënten vormen de basis van alle topkwaliteit distillaten. Bepi Tosolini heeft een vertrouwd netwerk van lokale leveranciers en zorgvuldig gekozen druiven voor de grappa’s.
De intuïtie, kennis en vaardigheden van Bepi hebben voor belangrijke productinnovaties gezorgd. In 1974 begon hij te werken met een handbediende stoomalambiek die nog steeds wordt gebruikt. De stoom zorgt voor zeer delicate parfums en aroma’s. Kennis, hard werken en respect zijn de waarden die Bepi en zijn vrouw, Giovanna hebben doorgegeven aan de huidige 3e generatie van de familie Tosolini.
In de distilleerwereld wordt de waarde van traditionele alambieks algemeen erkend omdat ze de beste parfums en aroma’s behouden voor een puur en kwalitatief eindproduct. De traditionele alambieks met handmatige controle in alle destillatiestadia zorgen ervoor dat de most niet 'verbrandt'. De alcoholische dampen stijgen naar boven, waarbij de parfums en aroma’s worden bewaard en er een zuiver en fijn destillaat ontstaat. Het resultaat wordt, afhankelijk van de alcoholsterkte, gescheiden in voorloop, middenloop en naloop. De middenloop wordt uiteindelijk gebruikt voor de grappa.
Na distillatie en filtratie moet de grappa rusten om de juiste structuur en smaak te krijgen. Rijping vindt plaats op neutrale stalen tanks voor een jonge grappa en 12 tot 18 maanden op (eiken)houten vaten voor een houtgelagerde Grappa en zelfs 15 tot 20 jaar voor de Grappa Riserva en Stravechhia. De Limited Editions rijpen op speciale kleine vaten gemaakt van pruimen-, kastanje of kersenhout voor extra smaken, nuances en structuur.
De ingrediënten, ambachtelijke alambieks en de kennis en respect voor een langzame distillatie zijn de essentiële elementen voor alle Bepi Tosolini Grappa’s en distillaten.