Bepi Tosolini

De patriarch van de alambiek

 

De geschiedenis van de Bepi Tosolini-distilleerderij begon in 1943 toen Bepi Tosolini uit Friuli, een gepassioneerd kenner van Friuli en haar tradities, besloot om een ​​ander soort Grappa te maken.In die tijd was Grappa een eenvoudig distillaat maar hij wilde een verfijnde Grappa distilleren. In 1950 bouwde hij een nieuwe distilleerderij in Udine en één van de grootste Grappa-kelders in Italië.  Zorgvuldig geselecteerde ingrediënten voren de basis van alle topkwaliteit distillaten. Bepi Tosolini heeft een vertrouwd netwerk van lokale leveranciers en zorgvuldig gekozen druiven voor de grappa’s.

De intuïtie, kennis en vaardigheden van Bepi hebben voor belangrijke productinnovaties gezorgd. In 1974 is hij gestart met een handbediende stoom alambiek die nog steeds wordt gebruikt. De stoom zorgt voor zeer delicate parfums en aroma’s.  Kennis, hard werken en respect zijn de waarden die Bepi en zijn vrouw, Giovanna hebben doorgegeven aan de huidige 3e generatie Tosolini familie.

In de distilleerwereld wordt de waarde van traditionele alambieks algemeen erkend omdat ze de beste parfums en aroma’s behouden voor een ​​puur en kwalitatief eindproduct. De traditionele alambieks met handmatige controle in alle destillatie stadia zorgen ervoor dat de most niet “verbrandt”. De alcoholische dampen stijgen naar boven, waarbij de parfums en aroma’s worden bewaard en er een zuiver en fijn destillaat ontstaat. Het resultaat wordt, afhankelijk van de alcoholsterkte, gescheiden in voorloop, middenloop en naloop. De middenloop wordt uiteindelijk gebruikt voor de grappa.

 

Na distillatie en filtratie moet de grappa rusten om de juiste structuur en smaak te krijgen. Veroudering vindt plaats op neutrale stalen tank voor een jonge grappa en 12 tot 18 maanden op vaten voor een hout gelagerde Grappa en zelfs 15 tot 20 jaar voor de Grappa Riserva en Stravechhia. De Limited Editions rijpen op speciale kleine vaten gemaakt van pruimen-, kastanje of kersenhout voor extra smaken, nuances en structuur.

De ingrediënten, ambachtelijke alambieks en de kennis en respect voor een langzame distillatie zijn de essentiële elementen voor alle Bepi Tosolini Grappa’s en distillaten.

ENKELE SMAAKVOLLE DISTILLATEN VAN BEPI TOSOLINI
Bekijk alle distillaten van Bepi Tolosini