Tommaso Rubino vervulde begin jaren 80 een
pioniersrol in de Apulische wijnbouw. Hij had veel geloof en vertrouwen in de kwaliteit en het productiepotentieel van de meest zuidelijke regio
Salento. Een streek met een lange wijntraditie, die Tommaso wilde laten ontdekken door de rest van de wereld. Hij kocht twee stukken land in de omgeving van Brindisi en begon een grote wijnboerderij:
Tenute Rubino.
Inmiddels leidt zijn even ambitieuze zoon
Luigi Rubino al vele jaren het bedrijf, terzijde gestaan door zijn Italiaans-Australische vrouw Romina. Zij zetten het succesvolle familiebedrijf met veel verve voort en zijn ware ambassadeurs van de Apulische wijn en wijnbouw in de rest van de wereld. Vanaf 1999 richtte Luigi 200 hectare wijngaarden in voor hoge kwaliteitswijnen, verdeeld over vier landgoederen. Een daarvan richt zich volledig op het in de vergetelheid geraakte oude inheemse druivenras
susumaniello. Tevens bouwde hij een moderne wijnkelder in Brindisi voor het maken van nieuwe,
innovatieve wijnen, veelal van oude
lokale druivenrassen, gemaakt met
respect voor de traditie.
Het klimaat van Puglia is ideaal voor het verbouwen van druiven. Hete zomers, zachte winters en een constante verkoeling van de zee. Elke grote wijn komt voort uit zijn omgeving, klimaat, cultuur en geschiedenis. In de Salento-streek, en vooral in de wijngaard, wordt het meeste werk toevertrouwd aan vrouwen. Met veel zorg en vaardigheid verzorgen zij de wijnstokken, verwijderen blad en plukken de druiven tijdens de oogst.
Tenute Rubino heeft veel respect voor het culturele erfgoed van de Salento en verbouwt enkel inheemse druivenrassen waaronder de susumaniello. Deze zeldzame druif stond tot een aantal decennia geleden veel aangeplant maar had een lage opbrengst en werd daardoor veelal gerooid. Tenute Rubino heeft de aanplant en productie van deze bijzondere donkere druif weer nieuw leven ingeblazen en maakt hiervan geweldige prijswinnende wijnen zoals de Oltremé.