Skip to main content

Lombardije

 
  terug naar overzicht

Lombardije is een regio in Noord-Italië. De regio strekt zich uit van de Centrale Alpen in het noorden tot de rivier de Po in het zuiden. In het westen wordt Lombardije begrensd door het Lago Maggiore en de rivier Ticino, in het oosten door het Gardameer en de rivier de Mincio. Er liggen enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen.

In de middeleeuwen is vaak om dit gebied gestreden. In de 19e eeuw ging het deel uitmaken van het koninkrijk Sardinië. De regio is in economisch opzicht zeer belangrijk voor Italië en van alle regio’s heeft Lombardije het hoogste aantal inwoners. De Povlakte is de grootste laagvlakte van het Italiaanse schiereiland. Dit is het dichtbevolkte en meest geïndustrialiseerde deel van de regio, hier liggen de grootste steden Milaan en Bergamo.

Grote delen van de Povlakte zijn meer geschikt om maïs of graan te verbouwen. Alleen op de zuidelijke hellingen van Lombardije komen de druiven tot volledige rijpheid.
Lombardije is van oudsher vooral een producent van druiven voor (massa)wijnen die elders in Italië worden geproduceerd. De belangrijkste uitzondering is de Franciacorta. Een mousserende witte wijn en misschien wel de beste van Italië. Net als de Champagne krijgt de Franciacorta een tweede gisting op de fles.

Wijnhuizen uit deze regio

  terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Als eerste alles weten over onze aanbiedingen en events