Skip to main content

Wijn & Kaas

  terug naar overzicht
21 Februari 2019

Wijn en kaas, een heerlijke combinatie!
Dat klopt…. maar houdt hierbij wel rekening met een aantal “spelregels”.

Let als eerste goed op de smaakintensiteit van zowel de kaas als de wijn.
Een heel elegante kaas wordt al snel overmeesterd door een sterke rode wijn en een sterke kaas zal ervoor zorgen dat je glas witte wijn als water smaakt. Wijnen met een hoger alcoholgehalte passen beter bij intense kazen, lichtere wijnen passen beter bij elegantere kaassoorten.

Rode wijnen met veel tannines en wijnen die op houten vaten zijn gelagerd zoals Chianti en Ripasso zijn krachtiger en uitstekend te combineren met sterkere, volle kazen zoals blauwschimmelkaas, cheddar of provolone.
Voor lichtere kazen kun je beter een wat lichtere rode wijn kiezen met minder tannines, zoals Refosco of Montepulciano

Witte wijn is in veel gevallen een betere optie. Zowel zachtere als een heleboel harde kazen gaan heel goed samen met bijvoorbeeld een Friulano of Sauvignon Blanc.
Vaak zijn mousserend wijnen zijn ook een goede keuze, het koolzuur past vaak heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Een Lambrusco of Prosecco past bijvoorbeeld heel goed bij een zoutige Parmigiano

Kaas en wijn worden vaak in dezelfde streek gemaakt.Hierdoor delen ze vaak eigenschappen die heel goed op elkaar afgestemd zijn, dit komt door het klimaat, de omgeving en tradities.
Maar internationale combinaties zijn natuurlijk ook heel smakelijk dus combineer gerust je Italiaanse wijn met een stukje Gouda of Emmentaler.

Saluti e buon appetito!


  terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Als eerste alles weten over onze aanbiedingen en events