Skip to main content

Wijn-spijs: steak tartaar met dragonmayonaise en spinazie

  terug naar overzicht
23 November 2020
Wijn-spijs: steak tartaar met dragonmayonaise en spinazie

Nóg zo'n lekker voorgerecht om tijdens de feestdagen te proberen: steak tartaar. Een heerlijk malse steak tartaar kun je maken van ossenhaas, bavette en zelfs van diamanthaas. Dus ga naar de slager en kies je vlees van voorkeur en ga aan de slag. Bij dit gerecht is een lichtgekoelde Fontanabianca Barbera D’Alba 2017 een perfecte combinatie.

Recept
  • 4-6 personen
  • bereidingstijd ca. 40 minuten
Ingrediënten
  • 600 gram vlees
  • 1 eidooier
  • koffielepel (5ml) mosterd
  • koffielepel ketchup
  • koffielepel mayonaise
  • eetlepel fijngesneden sjalot
  • koffielepel (5 gram) fijngesneden kappertjes
  • eetlepel fijngesneden platte peterselie
  • 1 fijngesneden augurk 
  • theelepel worcestershire saus
  • 4 druppels tabasco
  • peper en zout
Dragon mayonaise    
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 flinke scheut dragon azijn
  • 1 eetlepel zonnebloem- of druivenpitolie
  • 1 eetlepel verse dragon
Spinazie en garnering    
  • sjalot, in ringetjes gesneden
  • verse spinazie
  • schaafsel van Parmezaanse kaas

Ansjovisboter

  • 125 g roomboter (ongezouten)
  • 5 ansjovisfilets (heel fijn gesneden)
  • 1 tl citroensap
Bereidingswijze
Ansjovisboter

Meng met een vork de boter met de rest van de ingrediënten goed door elkaar. Zet de boter minstens 1 uur in de koelkast, zodat alle smaken zich kunnen mengen. De boter wordt beter smeerbaar als u hem een half uur voor gebruik weer op kamertemperatuur laat komen.

Dragonmayonaise

Haal de blaadjes van de takjes dragon en snijd deze fijn. Mix de overige ingrediënten goed door elkaar totdat de azijn en de olie weer zijn opgenomen in de mayonaise. Als het goed is proef je de dragon al. Zo niet, dan moet er wat meer dragon azijn bij. Voeg als laatst de verse dragon toe en mix nogmaals goed door elkaar. Zet dit in de koelkast tot gebruik.

Spinazie         

Snijd de sjalot in kleine ringetjes. Doe ansjovisboter in de pan en zweet de sjalot er in. Wok daarna de spinazie gaar in de sjalot.

Steak tartaar

Leg het vlees zo'n 10 minuten in de vriezer, zodat het kan opstijven en zo eenvoudiger te snijden is. Snijd ondertussen de ingrediënten en meng alles (behalve het vlees) goed door elkaar, zodat er een saus ontstaat. Haal het vlees uit de vriezer en snijd dit eerst in dunne repen en daarna in hele kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Leg vervolgens het vlees op een snijplank en hak met een scherp mes nog een aantal keer door het vlees totdat het de gewenste structuur heeft. Doe het met de hand en gebruik geen blenders of staafmixers.

Leg het vlees in een bak en meng nu de saus erdoorheen, totdat het vlees de smaken goed heeft opgenomen. Leg de spinazie op het bord en doe dan de steak tartaar hierop. Maak het mooi af met de ingrediënten van de garnering en u kunt aan tafel.

Eet smakelijk!



  terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Als eerste alles weten over onze aanbiedingen en events